• Chia zaad: het superfood van dit moment

    22 nov 2013 | Eten Tips
  • Chia zaad is het superfood van dit moment. Het is een natuurlijk product dat van origine afkomstig is uit Midden-Amerika. In de tijd van de Azteken werden de chia zaden al gebruikt als medicijn. Chia zaden geven langdurig energie en bevatten meer omega-3 dan welk ander voedingsmiddel dan ook. Ze zijn een bron van vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door hun goede eigenschappen vertraagt chia zaad het verouderingsproces, versterkt het je immuunsysteem en brengt het je bloedsuikerspiel in balans.

    Genoeg redenen dus om deze chia zaden in te slaan. Maar hoe maak je het precies klaar en wat kan je ermee maken? 

    Chia zaden hebben een neutrale smaak. Door deze neutrale smaak kunnen de zaden makkelijk gecombineerd worden in heel veel gerechten. Strooi de chia zaden in je yoghurt, smoothie, soep, doe ze door een gezonde salade of gebruik ze in recepten voor cakes, muffins en energierepen. Eén of twee eetlepels per dag is genoeg om je gezondheid en energielevel een enorme kick te geven. Je kan ze rauw eten als knapperige zaadjes. Of je kan de chia zaden in water weken zodat ze zacht/gelei-achtig worden. Geweekte chia zaden zijn met name aan te raden voor een goede darmwerking.

    Het maken van chia pudding is op dit moment ook helemaal hot. In onderstaande video kan je zien hoe Lo Bosworth van The Hills deze pudding maakt.

  • Voor het maken van chia pudding schept Lo Bosworth 1/4 cup chia zaden (= 4 eetlepels) in een kommetje. Vervolgens voegt ze daar 2/3 cups (= 10 eetlepels) amandelmelk aan toe. Je kan in plaats van amandelmelk ook gewone melk, kokosnootmelk, soyamelk of water gebruiken. Verder doet ze er 1 eetlepel agavesiroop bij, om het geheel wat zoeter te maken. Agavesiroop is een soort nectar. In plaats van agavesiroop kan je ook honing of suiker aan de pudding toevoegen. De bedoeling is dat je alles vervolgens goed roert en voor ongeveer 15 minuten in de koelkast zet. De chia zaden zullen het vocht opnemen, waardoor de pudding ontstaat. De pudding kan je vervolgens afmaken met wat vers fruit erboven op. Lo Bosworth gebruikt in bovenstaande video aardbeien en blauwe bessen, maar ander fruit is natuurlijk ook prima. Chia zaad kost ongeveer €10 per 500 gram en is te koop bij de natuurvoedingswinkel, De Tuinen en op biologische markten. Online is het nu ook te koop bij Bol.com.