• Smoothies: een veelzijdig powerdrankje

  6 nov 2013 | Eten Tips
 • Smoothies zijn hot! Twitter, instagram en blogsites worden op dit moment gebombardeerd met diverse soorten smoothies: fruitsmoothies, groene smoothies, detox-smoothies, vezelrijke smoothies als ontbijt… De keuze is reuze. Smoothies zijn niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond omdat er superveel noodzakelijke voedingsstoffen in zitten. Experimenteer vooral met verschillende soorten ingrediënten. In dit artikel geef ik een aantal tips voor het samenstellen van een smoothie.

  Fruitsmoothies

  De meest bekende smoothie is denk ik de fruitsmoothie. Fruitsmoothies bevatten (zoals de naam ook zegt) voornamelijk fruit. Om de substantie vloeibaarder te krijgen voeg je er (magere) yoghurt, (amandel/soya)melk of water aan toe. Tegenwoordig verkopen de meeste supermarkten bevroren fruit. Het goede van fruit uit de diepvries is dat ze op het optimale moment geplukt zijn, wanneer de vruchten echt rijp zijn. Diepvriesfruit wordt niet geforceerd (buiten het seizoen) gekweekt, zoals veel van het ‘verse’ fruit dat tegenwoordig verkrijgbaar is. Het is bovendien veel goedkoper en blijft het in de vriezer maanden goed. 

 • Vezelrijke smoothies

  Vezelrijke smoothies vormen een goed begin van de dag en zijn dan ook super als ontbijt. Je maakt je smoothie vezelrijk door er bijvoorbeeld havermout, volkorentarwemeel (brinta) en/of noten aan toe te voegen.  Granen en noten maken je smoothie vullend (het geeft je meer energie) en vertragen de opname van de suikers in je bloed waardoor je er langer van profiteert.

  Groene smoothies

  Een groene smoothie is een smoothie die gemaakt is van 50% ‘groene groente’ (zoals spinazie, boerenkool en selderij) en 50% fruit. Ze staan erom bekend super gezond voor je te zijn. Ben je de smaak van groene smoothies nog niet gewend? Start dan met de ‘groene beginners smoothie’. Deze smoothie bevat wat meer fruit smaakt lekker zoet, maar bevat bovendien ijzer, kalium en vitaminen in overvloed. Ingrediënten ‘Groene Beginners Smoothie’

  • 60 gram verse spinazie
  • 2 bananen
  • 100 gram mango
  • 200 gram ananas
  • 450 ml water
 • Het gereedschap: de blender

  Smoothies kan je het best in een blender maken. Een smoothie krijgt in een blender een veel mooiere zachtere consistentie. Blenders zijn er in heel veel soorten en maten. Ook de prijs kan erg verschillen. Maak je vaak smoothies met wat hardere ingrediënten, zoals hard fruit, noten en havermout, zorg er dan voor dat je blender voldoende watt heeft. Ook ‘plakkerige’ ingrediënten, zoals advocado, hebben vaak wat meer power nodig. Ben jij al fan van de smoothie?