• Waarom trainen met een hartslagmeter?
  Altijd wanneer ik ga hardlopen neem ik mijn hardloophorloge met hartslagmeter mee. Hartslagmeters zijn niet noodzakelijk om te hardlopen, maar kunnen wel bijzonder nuttig zijn om je prestaties bij te houden. Door je hartslag je meten, kan je veel beter gericht trainen.

  Naarmate de intensiteit van een training toeneemt hoe hoger je hartritme zal worden. Wanneer je conditie verbetert, zal je hart minder vaak hoeven te slaan om de nodige zuurstof naar de spieren te brengen. Een borstband detecteert je hartslag en stuurt het signaal naar je hardloophorloge. Op je horloge kan je vervolgens alle gegevens van je training aflezen. Je hartslag zal je een behoorlijk exacte weergave van de intensiteit van je inspanning kunnen geven. Vervolgens kun je de ideale trainingszones bepalen rekening houdend met je leeftijd, geslacht, gewicht en persoonlijke doelstelling. Het feit dat je je vooruitgang via je hardslagmeter precies kan bijhouden versterkt bovendien je motivatie.

  Bepalen van trainingszones
  Een goede manier om je hardlooptraining  effectief in te richten is door te trainen in trainingszones. Door op deze manier te trainen houd je je hartslag op een bepaald niveau ten opzichte van je maximale hartslag. Je zult dan veel doelgerichter trainen.

  Zone Omschrijving Intensiteit training
  Zone 1
  50-60% van max.
  In deze zone train je op een zeer licht inspanningsniveau om te herstellen na een zware training of wedstrijd. Lichte intensiteit
  Zone 2
  60-70% van max.
  Voor diegenen die vet willen verbranden en fitter willen worden is dit de meest geschikte zone. Lichte tot gemiddelde intensiteit
  Zone 3
  70-85% van max.
  Hardlopen in deze zone ontwikkelt het hart, het ademhalingssysteem, de longfunctie en het algemene uithoudingsvermogen. Het aërobe vermogen, de capaciteit van het lichaam om zuurstof naar de spieren te brengen en afvalstoffen af te voeren, zal in deze zone verbeteren. Gemiddelde intensiteit
  Zone 4
  85-95% van max.
  Het trainen in deze zone wordt alleen aanbevolen aan getrainde sporters als aanvulling op de trainingen op een gemiddelde intensiteit. Training in deze zone traint je vermogen om op een hoog inspanningsniveau te sporten zonder last te krijgen van de nare effecten van te weinig zuurstof. Zware intensiteit
  Zone 5
  95-100% van max.
  Deze zone is voornamelijk interessant voor mensen die al een goede conditie hebben. Door tijdens je training af en toe korte sprints te trekken kan je je snelheid verbeteren. Maximum intensiteit

  Berekenen van je maximale hartslag
  Je maximale hartslag kan je berekenen door je leeftijd af te trekken van 220 (220-leeftijd). Deze methode is alleen niet heel nauwkeurig. Iedereen is tenslotte anders; niet iedere 30 jarige heeft een maximale hartslag van 190. Je reële maximale hartslag kom je te weten door, na een grondige warming-up, 3 minuten in een hoog tempo te gaan hardlopen, waarbij je de laatste 30 seconden voluit gaat. Let er echter wel op dat het bepalen van je maximale hartslag niet zonder gezondheidsrisico’s is. Beginnende harlopers, hardlopers die niet gewend zijn met hoge intensiteit te lopen en ouderen kunnen beter eerst een huisarts of sportarts raadplegen.

  Waar op letten bij het kopen van een hartslagmeter?
  De hartslagmeters die tegenwoordig in de winkel te vinden zijn zijn uitgegroeid tot ware loopcomputertjes. Je vaak zowel je snelheid, hartslag, afstand als verbruikte calorieën aflezen. Wanneer je echter nog nooit met een hartslagmeter gelopen hebt, raad ik je echter aan het in eerste instantie simpel te houden en eerst te leren hoe je met je hartslag rekening moet houden.

  Waar je verder op kan letten bij de aanschaf van een hartslagmeter is of je eventueel met een GPS wil lopen. Door middel van een GPS houd je zeer nauwkeurig bij hoeveel en waar je precies gelopen hebt. Bovendien kan je de GPS ook voor andere sporten, zoals fietsen, gebruiken. Na afloop van je training kan je de gegevens op je hardloophorloge uploaden naar je computer. Op de computer kan je vervolgens je looproute, indien de software het ondersteunt, via Google maps terugvinden. Je kan echter ook kiezen voor een hardloophorloge die de afstand meet via een sensor. Deze sensor bevestig je bijvoorbeeld aan je schoen en door middel van je stappen te tellen houdt hij je afstand bij. Voordeel van een hardloophorloge met een sensor is bovendien dat ze vaak een stuk goedkoper zijn.

  Verder kan je vaak via de software die meegeleverd wordt met je horloge, maar anders ook via gratis online diensten als Map My Run, trainingschema’s maken en je hardlooproutes met andere surfers delen.

  Voorbeelden van goede hardloophorloges:

  Polar RS300X

  Onder kenners één van de beste hardloophorloges op de markt. Het horloge is compatible met een voetsensor of een aparte GPS die je aan je arm draagt of aan je kleding vastmaakt.

  Suunto T3d

  De Suunto T3d heeft een erg mooi uiterlijk. Ook dit horloge is compatible met een los verkrijgbare voet of GPS sensor.

  Deze hartslagmeter van Garmin is niet compatible met een GPS sensor, maar wel met een voet sensor. Voordeel van deze hartslagmeter is echter wel dat het voorzien is van ANT+, waardoor je het kan gebruiken met bepaalde fitnessapparaten zoals de loopband, crosstrainer etc.

  Een uitgebreide collectie van hartslagmeters is o.a. te vinden bij FuturumShop.nl.

  Bron foto 1

  Bron foto 2, 3, 4