• Steeds vaker zie je enthousiaste honden hun baasje vergezellen bij het hardlopen. Niet zo gek, want met een hond kan je rekenen op een betrouwbaar hardloopmaatje. Net als jijzelf heeft een hond de behoefte aan buitenlucht en beweging. Let voordat je begint met hardlopen met je hond op de volgende punten:

  1. Check de gezondheid van je hond.

  Maak een afspraak met je dierenarts en vertel je dierenarts over jouw hardloopplannen met je hond. Vraag je dierenarts extra aandacht te besteden aan het hart, longen en gewrichten van je hond. Houd tijdens het hardlopen de ademhaling van je hond in de gaten. Neem een pauze of stop met hardlopen als het je hond te zwaar wordt.

 • 2. Ken het ras.

  Het ene ras is beter in het lopen van lange afstanden dan het andere ras. Het lichaam van ‘werkhonden’ zoals herders, terriërs en retrievers zijn er op gebouwd. Kleine honden kunnen beter korte wandelingen en hikes aan. 

  3. Bouw de conditie van je hond rustig op.

  Misschien ben je zelf ooit begonnen met hardlopen aan de hand van een hardloopschema. Net als mensen zal je hond niet in ene een enorme afstand kunnen rennen. De conditie van je hond moet rustig worden opgebouwd. Begin met 10 à 15 minuten wandelen in een hoog tempo. Kijk hoe je hond daar op reageert en bouw het op naar zo’n 30 minnuten. Als je hond dit goed vol houdt, kan je beginnen met rustig joggen. Je hond kan dan wellicht na een aantal maanden jouw tempo makkelijk bijhouden.

  4. Controleer de poten van je hond.

  De kussentjes onder hondenpoten zijn gevoelig, maar worden harder naarmate je hond meer loopt. Probeer als het kan niet op asfalt te lopen, maar op een zachte ondergrond zoals bosweggetjes etc. Laatje hond niet door glas en/of scherpe steentjes rennen en controleer na iedere hardloopsessie of er geen scherpe dingen tussen de poten zijn blijven haken.

  5. Houd je hond gehydrateerd.

  Laat je hond voor en na het hardlopen genoeg water drinken. Een hond kan snel oververhit raken, dus sla bij warm weer een keer het hardlopen over of ren ’s avonds als het is afgekoeld.

  6. Houd je hond kort aan de lijn.

  Zelfs de best getrainde honden kunnen van het pad afraken. Bijvoorbeeld wanneer zij een andere hond zien of iets anders zien waar ze geïnteresseerd in zijn. Houd je hond daarom altijd aan de lijn. Bij Pets Place kan je een hardloopgordel kopen die je om je heup kan vastmaken. Doordat de lijn aan je heup wordt bevestigd, heb je je handen vrij en kun je goed bewegen. Naast hardlopen is deze gordel ook geschikt voor wandelen, hiken, steppen of zelfs zwemmen. Tevens kan de hardloopgordel ook als trainingshulpmiddel gebruikt worden voor trekkende honden. De lijn werkt dan als een safety-lijn waarbij de hond geleerd kan worden om netjes naast de baas te lopen.

  7. Maak gebruik van reflectoren.

  Als je in het donker gaat hardlopen is het verstandig reflectoren aan je kleding te bevestigen. Daarnaast is het verstandig ook een reflector aan de halsband van je hond te bevestigen. Op die manier zijn jullie goed zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers. Raak niet ontmoedigd als je hond niet meteen vanaf de eerste hardlooptraining goed met je meerent. Je hond zal moeten wennen aan  het hardlopen en moeten leren wat van hem verwacht wordt. Op een gegeven moment zal je hond snappen dat het de bedoeling is dat hij vlak naast je met je meeloopt.