• In mijn artikel over Vita Coco Coconutwater schreef ik al dat celebs masaal zijn overgestapt op kokosnootwater als gezondheidsdrankje. Nu Victoria’s Secret topmodel Miranda Kerr in haar blog heeft aangegeven dat kokosolie haar beautygeheim is, is ook een run op dit product ontstaan.

    Waarom is kokosolie zo gezond?

    Kokosolie is bijzonder omdat het in tegenstelling tot veel andere vetten vooral vetzuren met middellange ketens bevat. Deze vetzuren worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd en zorgen ervoor dat andere voedingsstoffen eveneens beter worden opgenomen. Ze hoeven bovendien niet door de lever te worden verwerkt en hebben geen gal nodig om geëmulgeerd te worden. Ze zijn daarom een ideale energiebron voor mensen met een verminderde maag-, darm of leverwerking. Tot slot zorgen de vetzuren in kokosolie voor een betere werking van de celmembranen waardoor insuline efficiënter werkt. Ze verbeteren de schildklierwerking en kunnen zo het metabolisme (stofwisseling) met 12% doen stijgen. Ook voor sporters zou kokosolie een positief effect hebben. De vetzuren in kokosolie hebben geen carnitine nodig om te worden verbrand, zodat dit aminozuur overblijft voor de energievoorziening van de spieren wat kan leiden tot meer spieropbouw. Daarnaast zorgen de vetzuren voor een extra energiebron wanneer de bloedglucose na 1 à 2 uur sporten verbruikt is, zodat het lichaam niet hoeft over te schakelen op de inefficiënte verbranding van lichaamsvet of de afbraak van spierweefsel. Opgesomd:

    • bevat geen transvetzuren
    • levert minder calorieën dan andere oliën
    • goed voor de cholesterolspiegel
    • ondersteunt een gezonde spijsvertering
    • voor een stabiele bloedsuikerspiegel
    • wordt minder snel opgeslagen dan andere vetten
    • ondersteunt de opname van vitaminen en mineralen
    • goed voor een normale darmfunctie
    • bevat 0% transvetzuren
    • geeft meer energie
    • te gebruiken als vervanger van olijfolie en margarine
    • beschermt de huid van binnenuit
    • behoudt alle goede eigenschappen bij verhitting

    Mijn mening over kokosolie

    In eerste instantie was ik een beetje sceptisch over of kokosolie mij zou bevallen. Kokos heeft een behoorlijk opvallende smaak en die smaak hoef ik niet terug te laten komen in al mijn gerechten. Dit is gelukkig niet het geval! De olie heeft een zeer neutrale licht zoete geur, maar ruikt of smaakt geenzins naar kokos. In het potje ziet de olie eruit als een crème en het smelt in de pan net als boter. De olie is te gebruiken om mee te bakken, braden, wokken en frituren en je kan ‘m zelfs gebruiken als vervanging van boter op je brood. Ik ben fan.