• Ik ben dol op kookboeken! Door de jaren heen heb ik dan ook een redelijke verzameling opgebouwd. Natuurlijk zijn er enorm veel websites waar toffe gerechten te vinden zijn, maar op één of andere manier kan ik het toch niet laten mijn kookboekencollectie zo nu en dan te voorzien van een kleine uitbreiding. Tsja, misschien heb ik toch wel een (kleine) kookboekenverslaving. Het is toch heerlijk om door een kookboek te bladeren en foto’s van gerechten te bewonderen waar het water van in je mond loopt?

  Dit zijn mijn top 5 kookboeken uit eigen collectie:

  Bakken van Dan Lepard 

 • Bakken van Dan Lepard heb ik nog niet zo heel lang in mijn bezit. Maar de baksels die ik ervan gemaakt heb, zijn echt verrukkelijk! Dan is een veel geprezen eetschrijver en fotograaf. Hij schreef verschillende boeken over bakken en verzorgde daarvoor tevens de fotografie. Dan schrijft daarnaast voor de BBC en heeft een populaire wekelijkse column over bakken in de Guardian.

  Het kookboek ‘Bakken’ bevat meer dan 280 recepten voor alle denkbare baksels: van simpel brood tot overheerlijke koekjes en van klassieke pavlova’s tot hartige worstenbroodjes. Het is het ultieme handboek van de bak-goeroe van dit moment. Het leuke aan het kookboek is bovendien dat naast de recepten, heel veel tips, trucs en keukenwijsheden geeft die ervoor zorgen dat niets meer kan mislukken.

  Topkoks voor thuiskoks 

 • De reeks Topkoks voor Thuiskoks mag in mijn rijtje van favoriete kookboeken niet vergeten worden. De boeken staan vol met super mooie gerechten van topkoks uit Nederland en het buitenland. Gerechten met stijl die in een sterrenrestaurant niet zouden misstaan. Eerdere edities van wonnen de Gouden Garde Publieksprijs 2010 en de Gourmand Cookbook Award 2011. Het leuke is bovendien dat de opbrengst van ieder kookboek naar het schoolvoedselprogramma van het World Food Programme van de Verenigde Naties gaat. Dat betekent bijvoorbeeld dat van ieder verkocht boek 1 kind in Malawi 40 voedzame maaltijden op school krijgt!

   

  De authentieke Indische keuken van Lonny Gerungan

 • Mijn moeder komt uit Indonesië, dus een Indisch kookboek mag ik mijn kookboekencollectie gewoonweg niet ontbreken. De Authentiek Indische Keuken van Lonny Gerungan kan met recht het standaardwerk over de Indische keuken worden beschouwd. Het kookboek kreeg ik jaren geleden voor mijn verjaardag en ik ben er nog steeds super blij mee. Het kookboek bevat meer dan 350 gerechten en geeft daarnaast heel veel informatie over de kruiden, specerijen, groenten en andere ingrediënten die de Indische keuken haar eigen karakter en smaak geven.

  De zilveren lepel

 • De Zilveren Lepel is de bijbel van de authentieke Italiaanse keuken. Het is al 50 jaar het best verkochte kookboek in Italië en bevat zowel de traditionele gerechten als ook menu's van gevierde chef-koks. Het kookboek bevat meer dan 2000 recepten, dus welk recept je ook zoekt het staat er werkelijk altijd in. Pasta’s, sauzen, marinades, vis- en vleesgerechten, desserts en nog veel veel meer. Het is echt zo’n kookboek dat je leven lang mee gaat en er altijd bij kan pakken.

   

  Jamie’s reizen van Jamie Oliver

 • Tenslotte natuurlijk een kookboek van Jamie Oliver en wel: Jamie’s Reizen. Ik heb meerdere kookboeken van Jamie Oliver. Hiervan is Jamie’s Reizen mijn favoriet. Voor het kookboek reisde Jamie Oliver naar Spanje, maakte kennis met de Spaanse keuken en hun tapas, bezocht Venetië voor onder meer een masterclass risotto maken, ging naar Stockholm om zich prettig te laten verrassen door de Zweedse keuken, raakte verslingerd aan de markten en winkels van Marrakesh en bezocht in Griekenland Athene en het kleine eiland Aegina. Hij sloot zijn reis af in de Franse Midi-Pyrenees waar hij ook daar typische specialiteiten bereidde. Overal waar hij kwam, maakte hij kennis met de lokale koks en hun producten en dat is zeker terug te zien in de recepten. 

  Wat zijn jullie favoriete kookboeken?