• Inmiddels ben ik alweer 28 weken zwanger! Wauw, wat gaat de tijd snel. In de tussentijd heb ik al heel wat favoriete spullen om mij heen verzameld. Spullen die de zwangerschap vergemakkelijken, maar ook die ervoor zorgen dat je je zwangerschap nog intenser beleeft. Tot nu toe ervaar ik de zwangerschap echt als een hele mooie periode. Het voelt zo speciaal dat je als vrouw in staat bent enkele cellen uit te laten groeien tot een volwaardig kindje. Zo bijzonder om het kindje nu ook te voelen bewegen en op de echo’s te zien hoe het kindje steeds verder groeit! Ik geniet echt van deze tijd.

  Dit zijn mijn zwangerschaps essentials die ik met grote regelmaat gebruik nu ik zwanger ben:

  Multivitamine met foliumzuur voor zwangere vrouwen

  Zwangerschaps-essentials-davitamon-compleet-mama-plus

  Vanaf het moment dat Leonard en ik wisten dat we serieus voor een kindje wilden gaan slik ik een multivitamine die speciaal voor zwangere vrouwen is bedoeld. Na goed te hebben rond gekeken ben ik gegaan voor de supplementen van Davitamon, namelijk de Compleet Mama Plus Omega-3 Visolie. Je wilt natuurlijk het beste voor je kindje, dus ik was op zoek een multivitamine die in ieder geval foliumzuur, vitamine D en visolie bevat.

  De Gezondheidsraad adviseert vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen om elke dag een supplement met 400 mcg foliumzuur te gebruiken. Het beste is dat je dit al slikt vanaf vier weken voor de conceptie tot in ieder geval 8 weken daarna. Om tijdig in de behoefte aan foliumzuur te voorzien, kun je met foliumzuur starten vanaf het moment dat je met de anticonceptie stopt. Foliumzuur helpt bij de ontwikkeling van de placenta, is goed voor de vorming van rode bloedcellen en ondersteunt het celdelingsproces. Begin je op tijd met het slikken van foliumzuur, dan is de kans dat je baby’tje wordt geboren met een open rug of schedel veel kleiner.

  Tijdens je zwangerschap is ook de behoefte aan vitamine D verhoogd. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed uit je voeding wordt opgenomen, wat belangrijk is voor het behoud  en aanmaak van sterke botten voor jou en je baby.

  Zwangere vrouwen wordt verder geadviseerd twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. De vetzuren in vis zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je baby.  Indien je weinig tot geen vis eet, dan is een aanvulling van omega-3 vetzuren aan te raden. Het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby.

  Zwangerschapsolie om striae te voorkomen

  Zwangerschaps-essentials-zwangerschapsolie-weleda

  Helaas is het voorkomen van striae (zwangerschapsstriemen) tijdens je zwangerschap niet helemaal te voorkomen. Drie op de vijf zwangere vrouwen krijgt striae. Meestal op de buik, aan de zijkanten van de borsten en op de dijen. Het ontstaan van striae ligt onder ander aan je genetische aanleg (hoe rekbaar is je huid) en de groei van de buik. Je kan wel proberen de kans op striae te verkleinen.  Om de huid van mijn buik en borsten ‘soepeler’ te maken, smeer ik me iedere avond in met de zwangerschapsolie van Weleda. M’n benen en billen neem ik gelijk ook mee. Amandelolie, jojobaolie en tarwekiemolie verbeteren samen met een extract van Arnica de spankracht van de huid, waardoor deze elastischer wordt en gemakkelijker mee veert met je groeiende lichaam tijdens je zwangerschap. Bovendien is het heerlijk om jezelf een lichte massage te geven na een lange dag. Je maakt daarmee ook nog eens contact met je baby. Na een lekkere massage met de olie wordt het kleintje in mijn buik vaak wakker en begint het te spartelen. Zo leuk gevoel is dat! Door bewust met je lichaam bezig te zijn, kan je buikmassage ook helpen om de veranderingen aan je lichaam te accepteren en je zeker en vertrouwd te voelen in je eigen lijf. De zwangerschapsolie van Weleda ruikt heerlijk naar sinaasappelbloesem en rozen en trekt snel in.

  Hittepit tegen bandenpijn

  Zwangerschaps-essentials-hittepit

  Tussen de 20e en 25 week heb ik een aantal avonden last gehad van bandenpijn. Bandenpijn voelt als steken of pijn rond je baarmoeder of in je schaambeen. De banden zijn een soort spieren die de baarmoeder op haar plek houden. Door de sterke groei van de baarmoeder worden die banden flink opgerekt, wat pijn kan doen.  Voor die avonden was het echt heerlijk een warmtekussen zoals een hittepit bij de hand te hebben die zorgt voor wat verlichting.

  Dit is waarom ik een hittepit zo handig vind in vergelijking met een gewone kruik: de kersenpitten die in de hittepit zitten zorgen ervoor dat warmte gedurende lange tijd wordt vastgehouden en heel langzaam aan de omgeving wordt afgegeven. In tegenstelling tot een warmwaterkruik onttrekt een hittepit na afkoeling geen warmte aan het lichaam. Bovendien kan een hittepit geen (heet kokend) water lekken en is het een 100% natuurlijk product. De hittepit verwarm je door hem een klein beetje te sprayen of te besprenkelen met water en hem vervolgens 2 minuten in de magnetron te leggen. Ook na je zwangerschap kan je de hittepit nog gebruiken bij spier- of buikpijn, rugklachten, menstruatiepijnen of koude voeten. Daarnaast kan de hittepit ook goed als koudekompres dienen door het kussentje in de vriezer of in de koelkast te leggen. Het langwerpige hittepit die ik heb, is voor €14,99 te koop bij De Tuinen.

  Zwangerschapsyoga boek + DVD van Tara Lee

  Zwangerschaps-essentials-tara-lee-pregnancy Zwangerschaps-essentials-tara-lee-pregnancy-2

  Vanaf ongeveer de 20e week van mijn zwangerschap ben ik begonnen met zwangerschapsyoga. Zwangerschapsyoga helpt je onder andere te ontspannen door een goede ademhaling en leert je bewust te worden van je lichaamshouding. Ik volg een cursus bij mij in de buurt, maar ik wilde naast deze wekelijkse les toch ook wat yogaoefeningen thuis doen. Na heel wat speurwerk op het internet heb ik Pregnancy Health Yoga van Tara Lee bij Amazon.co.uk besteld. Ik vind het echt een hele fijne DVD. Buiten een aantal lesjes poweryoga bij de sportschool had ik weinig yoga ervaring. De DVD moest daarom niet te moeilijk zijn en niet te zweverig. Ik vind dat de DVD van Tara Lee daar heel goed aan voldoet! Bovendien krijg je naast de DVD ook nog een boek, waar alle houdingen nog eens duidelijk staan uitgelegd. Wat ik ook heel handig vind is dat per ‘zwangerschapsongemak’, zoals bijvoorbeeld maagpijn, oefeningen staan uitgelegd die het ongemak wat kunnen verlichten. Daarnaast geeft het ook een aantal ademhalingstechnieken en houdingen voor tijdens de bevalling en bevat het een hoofdstuk om terug in shape te komen. Omdat de DVD me zo goed bevalt wil ik binnenkort de 3-delige boxsetBump, Birth and Beyond’ van Tara Lee kopen, met yogaoefeningen voor tijdens en na je zwangerschaps en oefeningen om samen te doen met je kindje.

  What to Expect app

  Zwangerschaps-essentials-what-to-expect-app

  Ik ben verknocht aan mijn iPhone en een zwangerschapsapp was echt één van de eerste dingen die ik heb aangeschaft toen ik eenmaal wist dat ik zwanger was. In eerste instantie ging ik voor de zwangerschapsapp van Zwanger.nl (€1,79 voor Android en IOS), maar ik vind de app van ‘What to Expect’ (gratis voor Android en IOS) toch net iets fijner. Deze laatste app is wel engelstalig, maar de informatie is wat uitgebreider en elke week verschijnt er een video met welke ontwikkeling je baby die week door maakt en welke verschijnselen jij kan verwachten. Deze week kunnen de oogjes van mijn kindje open gaan en beginnen de smaakpapillen zich te ontwikkelen! Verder beschikt de What to Expect app een community, waar zwangeren onderling hun ervaringen met elkaar kunnen delen en kan je in de app een eigen dagboek bijhouden. Handig!

  Ben jij zwanger of zwanger geweest? Ik ben heel benieuwd naar jouw zwangerschaps-essentials!

   

 • 3 Reacties

  Ik ben momenteel zwanger van de tweede. Ik vind de stick met cacaoboter van the body shop heel fijn om mee te smeren.

  Reageer

  Wat grappig ik gebruikte ook die app! Geniet van je zwangerschap! Tijd vliegt voorbij

  Reageer

  Leuk om te lezen :)! Je verteld alles mooi uitgebreid. Ondanks dat ik zelf niet zwanger ben vind ik het leuk om te lezen omdat mijn zus én mijn schoonzus wel zwanger zijn! Geniet van je zwangerschap! Liefs Rosie

  Reageer