• Halloween is net voorbij, maar toch wil ik in de spirit ervan een heerlijk recept voor pompoensoep aan jullie meegeven. Pompoen wordt de laatste tijd steeds populairder in Nederland. In de supermarkten en op de markt kun je door het hele land verschillende soorten pompoenen tegenkomen. Pompoenen bevatten een hoop koolhydraten die energie geven, en bovendien de broodnodige vezels. Ze bevatten ook foliumzuur, dat het lichaam helpt bij de aanmaakt van rode bloedlichaampjes en het zenuwstelsel ondersteunt. De pompoenpitten zijn bovendien rijk aan vetzuren en daarom erg goed voor huid en hersens. In mijn recept gebruik ik de pompoenpitten niet, maar je kan ze als je dat wilt met een beetje zout en wat olie opbakken tot ze lekker krokant zijn. Heerlijk als tussendoortje! 

    De ingredienten voor de pompoensoep

    • Een pompoen. Ik heb dit keer een flespompoen gebruikt (van de Jumbo), maar je kan ook een andere (ronde) pompoen gebruiken.
    • Een flinke bos koriander.
    • 3 winterpenen.
    • 2 uien.
    • creme fraiche.
    • 2 groente bouillionblokjes.
    • tabasco.
    • 2 knoflookteentjes.
    • olijfolie.

    Met de hoeveelheid van deze ingrediënten krijg je trouwens heel veel pompoensoep! Met z’n tweeën kunnen we er wel 3 tot 4 keer van eten. Ik vries de soep daarom in verschillende bakjes in. Als dat voor jou niet handig is, zou ik alles door 3 of 4 delen.

  • Snijd de ui in stukken. Het hoeft niet heel fijn, want we gaan alles straks nog pureren.

  • Snijd de pompoen in blokjes. Doe dat voorzichtig want een pompoen kan erg hard zijn! De schil van een pompoen is erg dun, dus die hoeft er niet af.

  • Snijd je wortelen in stukjes

  • En de koriander. 

  • Fruit de uien en knoflook aan in een flinke scheut olijfolie. Doe dit tot de uien glazig worden. 

  • Doe de pompoen en wortelen erbij en laat het geheel ongeveer 5 minuten garen met de deksel op de pan. Af en toe omscheppen! 

  • Doe vervolgens de bouillionblokjes erbij en giet ongeveer anderhalf liter water erbij. Breng alles aan de kook en laat het ongeveer een kwartier pruttelen.

  • Pureer tenslotte alles met een staafmixer tot alles fijn is en er geen klontjes meer zijn. Als je dat lekker vind kan je er nog naar smaak tabasco aan toevoegen. 

  • De pompoensoep is klaar! Serveer de soep met een flinke schep creme fraiche en wat gehakte koriander. Eet smakelijk!