• Hardlopen is de ideale manier om fit te worden én fit te blijven. Je lichaam zal door met regelmaat te hardlopen er beter uitzien, strakker worden en bovendien kan hardlopen helpen bij lichte depressies of emotionele dipjes.

  Erg populair en mij ook goed bevallen zijn de podcasts van de Start to Run, een trainingsprogramma waarbij je in 10 weken je conditie leert opbouwen zodat je aan het einde van het programma 5 kilometer achtereen kan hardlopen. De oorspronkelijke podcast is van de belgische Evy Gruyaert. Op deze podcast heb ik ook mijn eerste 5 km leren lopen. Elke les duurt rond 20 tot 30 minuten, waarbij via je mp3-speler/smartphone op de muziek loopt en instructies van Evy krijgt toegewezen. Ze geeft aan wanneer je precies moet gaan hardlopen en wanneer je een wandelpauze moet nemen. Verder geeft Evy tussen het lopen door een aantal leuke hardlooptips.

  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat Start to Run echt werkt. Ik kan dan ook met trots vertellen dat ik het Start to Run programma 0-5 km helemaal heb afgemaakt. Sindsdien heb ik ook meegedaan aan een tweetal hardloopwedstrijden, namelijk de Amsterdam Businessrun (7.2 km) en de Haarlemse Grachtenloop (5 km). Op dit moment loop ik af en toe een lesje uit het vervolgprogramma van Evy: Keep Running. Om dit programma te volgen moet je 5 km achtereen kunnen lopen en leer je dit in tien weken op te bouwen naar 10 km. Anders dan het Start to Run programma moet je in dit programma tijdens de training een aantal keer versnellen (intervaltraining), waardoor je je snelheid leert te verbeteren.

  Op de site van de belgische Start to Run kan je de nieuwe podcasts van 2011 dowloaden. Je kan kiezen uit het startprogramma van 0 tot 5 km in tien weken of het vervolgprogramma van 5 tot 10 km in tien weken. De podcasts kosten €12,95 per programma. Je kan er eventueel ook voor kiezen de lessen per week aan te schaffen voor €1.95 per week. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je niet zeker bent of je het hele programma gaat afmaken. Je bent dan alleen aan het eind iets duurder uit. De boeken van Evy Gruyaert 'Start to run' en 'Keep running' bevatten naast erg handige hardlooptips, ook de bijhorende hardloopschema's. Op die manier kan je van tevoren zien hoe je hardlooptraining er precies uit gaat zien.

  Sinds dit jaar bestaat overigens ook de nederlandse Start to Run podcast van Renate Wennemars. Om deze podcasts te kunnen downloaden moet je je wel inschrijven voor de Start to Run clinics van de Atletiekunie. Dit is een zes weekse training die op verschillende plekken in Nederland wordt georganiseerd. De podcasts zijn daarbij bedoeld als ondersteuning van de huiswerktrainingen. De volgende ronde Start to Run trainingen beginnen weer op 10 september 2011.


 • 1 Reactie

  Kijk ook zeker eens op start-to-run.nl voor meer informatie! Je vindt er de podcasts, en een uitgebreid forum waar je terecht kan met alle vragen! - Aan motivatie is er geen gebrek! :-)

  Reageer