• Met het boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig kwam ik voor het eerst in aanraking met quinoa. Quinoa is volgens Amber Albarda is het meest perfecte voedsel dat we kennen. Met zo'n omschrijving moest ik het natuurlijk wel proberen. En ik kwam erachter dat quinoa niet alleen heel erg gezond is; het is ook nog eens heel erg divers om mee te koken en super makkelijk te bereiden. Tijd voor een blogpost over quinoa dus!

  Wat is quinoa?

  Alhoewel ik quinoa in mijn hoofd dikwijls uitspreek als qui-no-a, spreek je het eigenlijk uit als keen-wa. Quinoa bevat superieure eiwitten (beter nog dan de eiwitten in vlees) en is bovendien rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Het levert gemiddeld viermaal zoveel calcium als tarwe en geeft je daarnaast extra ijzer, B-vitaminen en vitamine E. Het komt daarom het dichtst bij compleet voedsel als maar mogelijk is!

  In bijna alle natuurvoedingswinkel is quinoa te koop. Er bestaat rode en witte quinoa. Op de bovenstaande foto's zie je witte quinoa. Rode quinoa schijnt nog iets gezonder te zijn, omdat daar nog het 'schilletje' omheen zit waar nog extra voedingsstoffen in zitten. Witte quinoa is echter ook heel gezond. Het zit hoe dan ook bomvol met voedingsstoffen.

  Hoe bereid je quinoa en wat kan je ermee maken?

  Quinoa bereid je door het simpelweg te koken. Meestal zo'n 12-15 minuten. Is het eenmaal gekookt, dan zijn je mogelijkheden eindeloos! Je kan het gebruiken als ontbijtgraan, maar je kan het ook gebruiken in een salade, in de soep of naast je groenten. Lekkere combinaties met quinoa vind ik:

 • Waar combineren jullie quinoa mee?


 • 10 Reacties

  hallo, ik heb het ook geprobeert. het is lekker!!! eet het nu bijna iedere dag als lunch inplaats van brood. ik heb nog eens research gedaan en ben tot de comclusie gekomen dat witte quinoa niet slechter is dan de rode! het zijn gewoon andere rassen. je hebt witte, rode, zwarte en soms zelfs oranje quinoa. de witte wordt het meest geproduceert dus vandaar dat je alleen deze kunt kopen in nederland.

  Reageer

  Hi Maarten! Leuk om te horen dat quinoa jou ook zo goed bevalt :-) Ik eet het zelf ook nog geregeld. Fijn dat je er zoveel mee kunt varieren en dat het zo makkelijk te maken is. Grappig ook om te horen dat er zelfs zwarte en oranje quinoa bestaat. Wist ik helemaal niet! Ook niet dat het verschillende rassen zijn. Weer wat geleerd :-) Groetjes, Angela

  Reageer

  ha maarten als je nog meer van die gezonde dingen hebt hoor ik het graag! grt maup

  Reageer

  Hoi Maarten, Bedankt voor de informatie. Zelf eet ik quinoa nu een half jaartje en doordat het steeds meer in het nieuws kom, raak ik nieuwsgierig. Je kunt het verwerken in verschillende gerechten en net als jij kwam ik erachter dat er meerdere soorten quinoa zijn. Het smaakt lekker!

  Reageer

  I'm a bit late to the party...but thanks for linking to my quinoa salad. I love using quinoa for sweeter breakfast too.

  Reageer

  Ik wou vragen waar ik Quinoa now kan kopen?

  Reageer

  Het is tegenwoordig in de meeste supermarkten verkrijgbaar! Het staat in het schap bij de rijst en couscous enzo. Groetjes, Angela

  Reageer

  ik ga het ook proberen

  Reageer

  Wij hebben naast de witte quinoa, nu ook de biologische variant van de rode en de zwarte quinoa in ons assortiment. Wij nodigen jullie uit om eens een kijkje te nemen door op onderstaande link te klikken. http://www.denotenkoerier.nl/zaden/121-quinoa-rood-bestellen.html

  Reageer

  Hallo, Ik gebruik Quinoa op verschillende manieren en in verschillende gerechten. Sinds kort verwerk ik het veel in mijn salades. Heerlijk!! Op zoek naar andere receptentips en meer informatie over het product, stuitte ik op een interessante site over quinoa (quinoa-informatie.nl). Daar staan meerdere recepten van de AH vermeld, echte aanraders om te proberen!! Succes en alvast "eet smakelijk". Carla

  Reageer