• Ik hoor weinig mensen meer over de AH Moestuintjes, maar wat was het een populaire actie van de Albert Heijn! Bij veel mensen zijn de plantjes ondertussen gesneuveld. Tenminste dat hoor ik rond mij heen. Bij mij staan de moestuinplantjes er gelukkig nog steeds florissant bij. Ik heb zelfs al mijn eerste oogsten binnen. Geloof me, andere jaren heb ik ook pogingen gedaan een moestuin bij te houden, maar elke keer gingen de plantjes toch weer dood. Waarom is het me dit jaar wel gelukt? In dit artikel vertel ik meer over mijn vorderingen en hoe ik mijn moestuin bijhoud.

 • Liefde en aandacht

  Het klinkt zo cliché, maar het is wel waar. Het grootste verschil met andere jaren is dat ik mijn moestuin veel meer aandacht heb gegeven. Andere jaren begon ik heel enthousiast, maar na een aantal dagen was de nieuwigheid ervan af en vergat ik het weer. Een keer geen water te geven is niet zo erg. Maar gebeurt dat regelmatig, dan zullen de planten het uiteindelijk toch begeven. Ook had ik andere jaren de planten in de volle zon in de vensterbank staan. De volle zon kunnen de net opgekomen tere plantjes nog niet aan. Beter is het om ze op een plek te zetten waar ze indirect zonlicht krijgen.

 • Verpotten

  Veel liefde en aandacht dus, maar wat nog meer? Wat ik merkte was dat het verpotten de plantjes echt heel erg goed deden! Alle plantjes begonnen echt enorm te groeien toen ik ze eenmaal in een grotere pot had gedaan. Eerst had ik nog een stuk of 6 plantjes per pot gedaan, maar na enkele weken bleken de planten toch weer meer ruimte nodig te hebben. Gelukkig had mijn schoonmoeder een enorme voorraad met terracotta potten die ik mocht lenen. De meeste plantjes hebben nu een eigen pot gekregen en een aantal plantjes zitten met z'n drieën in een grote pot. Ook na de tweede keer verpotten kregen de plantjes echt een enorme groeispurt. De plantjes de ruimte geven is dus echt een belangrijke tip!

 • Afharden

  Mijn moestuintje in de vensterbank begon op een gegeven moment wel enorme proporties aan te nemen! Ik was eigenlijk van plan alles binnen voor het raam te houden, maar het paste echt niet meer. Ze moesten naar buiten! Geadviseerd wordt om de planten voordat je ze naar buiten doet, eerst onder glas buiten te zetten. Bijvoorbeeld in een kas. Dit noemen ze afharden. Ons huis heeft geen grote tuin, alleen een terras van 3 bij 6 meter dus daar is geen plek voor. Ik heb de planten daarom gewoon in één keer buiten gezet en gehoopt op het beste. Alle plantjes hebben het gelukkig overleeft! Het enige wat ik heb gedaan is de potten vlakbij een muur gezet, zodat ze toch enigszins beschut zijn en wat warmte van het huis mee krijgen.

 • De moestuin op dit moment

  De volgende foto's laten zien hoe mijn moestuin er nu uit ziet. Alles staat in potten en niet in de volle grond, omdat het gewoon niet anders kan. Maar het gaat nog steeds hartstikke goed! Stiekem ben ik toch een beetje trots op mijzelf ;)

 • Aubergine

 • Broccoli

 • Cherrytomaten

 • Selderij, tijm, bieslook en basilicum.

 • Alles neemt zoals je ziet iets meer ruimte in beslag dan ik van tevoren gepland had :) Hebben jullie meegedaan met de AH moestuintjes? Zo ja, hoe staat het er nu mee?


 • 6 Reacties

  Wauw wat goed dat ze zo zijn gegroeid! Zelf heb ik niet meegedaan, wel veel mensen om mij heen maar heb nog niemand met zulke succesverhalen gehoord!

  Reageer

  Wow wat cool! Ze zijn wel een stuk groter geworden dan die kleine bakjes waar ze eerst in zaten. Mijne hebben het helaas niet overleefd, oa doordat ik geen ruimte heb voor grote potten haha. Wanneer kan je gaan oogsten? ;-)

  Reageer

  Ik denk dat ik volgende week de eerste tomaatjes kan oogsten :) Er zitten al tomaatjes aan, maar ze zijn nog groen.

  Reageer

  Leuk, eet smakelijk vast!

  Reageer

  Ik bezoek je blog nu voor het eerst en dit vind ik al meteen een erg leuke post. Net als jij heb ik redelijk fanatiek gezaaid en doen de plantjes het hier best goed. Vooral de slaplanten hebben het hier ontzettend goed gedaan. Hopelijk organiseert de AH een actie als deze nog een keer, want ik vond het wel een groot succes :)

  Reageer

  Dank je wel! Ja, mochten ze volgend jaar voorjaar weer zo'n actie hebben, dan doe ik zeker ook weer mee :D

  Reageer